Bescherming UV-stralen en zon

Bescherming UV-stralen en zon

Gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van de schade die aangericht wordt aan de huid door overmatige blootstelling aan UV-straling en zon. De nog niet zichtbare schade kan al ontstaan in de kinderjaren. Pas jaren later treden er zichtbare huidveranderingen op. We houden allemaal van de zon, dat is ook de reden dat we er niet allemaal even voorzichtig mee om gaan.

 

Neem direct contact op voor een gratis eerste consult

Wat zijn de schadelijke effecten van UV-straling aan de huid?

 • Verbranden
  een rode verbrande huid laat ons zien dat we te lang in de zon gezeten hebben zonder goed beschermd te zijn. De tijdelijke zonverbranding gaat weer weg, maar wat we niet zien is dat er door die verbranding een klein beetje DNA beschadigd is.
 • DNA beschadiging
  het DNA wat beschadigd is herstelt zich niet meer. Meerdere keren een zonnebrand oplopen betekent dus een opstapeling van DNA-schade met alle gevolgen van dien.
 • Zelfs op een bewolkte dag zonder zon kunnen de UV-stralen doordringen in je huid!
 • Zichtbare gevolgen
  de gevolgen voor de huid zijn vaak jaren later pas zichtbaar. Er treedt vroegtijdige huidveroudering op; pigmentvlekken, rimpels, huidverslapping, couperose.

 • De huid kleurt bruin door de zon en de opperhuid kan zich verdikken. Dit zijn beschermingsmechanismen van de huid. Het bruin kleuren van de huid laat al een beschadiging zien, het betekent dat er al veel schadelijke UV-stralen de huid binnen zijn gedrongen.
 • Verergering acne
  een negatief effect van het verdikken van de opperhuid uit zich bij mensen die acne hebben. De talg kan moeilijker uit een uitvoergang van de talgklier komen, kan zich gaan ophopen en er ontstaan puistjes. Meer over acne leest u hier
 • Huidkanker
  in het ergste geval ontwikkelt zich huidkanker. In de kinderjaren een zonnebrand oplopen betekent jaren later 2x zoveel kans hebben op het ontwikkelen van huidkanker.

Hoe kunnen we de schadelijke effecten van UV-straling tegen gaan?

UV-stralen bestaan uit UV-A, UV-B en UV-C. UV-C is zeer schadelijk, maar bereikt ons gelukkig niet. Tegen UV-A en UV-B moet we ons dus goed beschermen. Dat kan door zoveel mogelijk uit de zon te blijven en goed in te smeren met een zonbeschermingscrème waar zonnefilters aan toegevoegd zijn.

Het grote verschil tussen de diverse crèmes is de soort filter die werkzaam is;
 • Chemische filters
  deze absorberen straling en maakt deze onschadelijk. Het grote nadeel is dat ze instabiel zijn in combinatie met zonlicht.
 • Minerale filters
  deze bestaan uit titaniumdioxide en zinkoxide. Ze reflecteren de UV-stralen en zorgen voor verstrooiing.
Vaak wordt een combinatie van deze filters toegepast in een zonnebrandcrème.

Wanneer en hoe vaak moet een zonnebrandproduct op gedaan worden?

Om de tekenen van het ouder worden tegen te gaan, moet er in de winter ook gesmeerd worden met een zonbeschermingsproduct en ook in de zomer op dagen dat er geen zon is. UV-stralen zijn altijd aanwezig! Gebruik een crème met minimaal factor 30 en smeer consequent iedere 2 uur de huid opnieuw in. Tijdens transpireren en zwemmen is de bescherming eerder uitgewerkt, smeer dan na 45 minuten de huid opnieuw in.

Welke zonbeschermingsproducten adviseert Es-sense?

Es-sense heeft een breed assortiment aan kwalitatief hoogwaardige zonbeschermingsproducten. Voor degene die make up dragen, zijn er foundations en poeders van het merk 'ColorScience' die de huid kleuren, camoufleren, verzorgen en tevens beschermen met factor 30 en 50. Het grote voordeel van deze producten is dat ze bestaan uit mineralen en zich niet met de huid vermengen. Dus ook als de huid geïrriteerd is door bijvoorbeeld een behandeling, of u gebruikt de producten van dr. Zein Obagi, ZO Skin Health of ZO Medical, kunt u deze cosmetica zonder problemen gebruiken.

Waarschuwing!! De zonnebank geeft dezelfde schadelijke effecten aan de huid als zon!!

Aandoeningen die met deze therapie behandelt kunnen worden

Deel dit via: