Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Als er lymfoedeem of lipolymfoedeem geconstateerd is, wordt oedeemtherapie ingezet als behandelmethode. Om de afvoer van lymfevocht te stimuleren kunnen diverse methoden worden toegepast. Het beste resultaat wordt verkregen als er een combinatie gemaakt wordt van de verschillende technieken. Alle methoden gecombineerd vormen samen de oedeemtherapie.

Neem direct contact op voor een gratis eerste consult

Welke methoden worden toegepast?

Tijdens de intake wordt een behandelplan opgesteld. Een behandeling kan bestaan uit:
 • Manuele lymfedrainage
  een zachte manuele techniek die de afvoer van het lymfevocht stimuleert.
 • Compressietherapie
  het aanbrengen van tegendruk op de huid waar het oedeem zich bevindt, dit kan door zwachtels of speciaal aangemeten bandages. Door de aangebrachte externe druk neemt de vochtuittreding uit het weefsel af en de opname van lymfe neemt toe.
 • Lymftaping
  er wordt een elastische tape aangebracht op de huid. De tape trekt de huid wat omhoog, hierdoor komt er meer ruimte in het weefsel om het vocht af te voeren. In combinatie met bewegen stroomt het vocht naar plaatsen waar het beter opgenomen kan worden.
 • Endermologie
  de afvoer van lymfevocht en het soepel maken van fibrose (eiwitverharding) wordt door het lpg-apparaat gestimuleerd. Er wordt een vacuümzuigtechniek toegepast waardoor afwisselend de huid wordt opgepakt en weer losgelaten wordt.
 • Leefstijladvies en aanleren zelfmanagement
  al bij aanvang van de therapie wordt veel aandacht besteed aan het inzichtelijk maken van het leven met lymfoedeem. Hoe kunnen klachten voorkomen worden en hoe kunnen bestaande klachten vermindert worden.

Hoe lang is de behandeltermijn?

Afhankelijk van de ernst van het oedeem wordt gekozen voor een behandelfrequentie van 1-3 x per week. In de beginfase is het resultaat van de therapie het grootst, tijdens de onderhoudsfase wordt het behaalde resultaat in stand gehouden. De behandeltermijn kan variëren van een paar maanden tot een paar jaar.

Nazorg

Het behaalde resultaat kan onderhouden worden op een aantal manieren. (Dit geldt voor een chronische vorm van lymfoedeem.)

De patiënt:
 • past dagelijks zelfmanagement toe
 • past de aangepaste en geadviseerde leefstijl toe
 • draagt de aangemeten hulpmiddelen zoals geadviseerd is
 • kan indien noodzakelijk thuis een lymfepomp gebruiken (pneumatische compressietherapie)

Aandoeningen die met deze therapie behandelt kunnen worden

Deel dit via: