Littekens

Littekens

Littekens bestaan er in alle soorten en maten. Ze kunnen veroorzaakt worden door een operatie, een huidaandoening of een trauma. De oorzaak van het litteken, de plek op het lichaam, de afkomst en het natuurlijk herstellend vermogen van de huid bepalen mede hoe een litteken eruit komt te zien. En hoe we het kunnen behandelen.

Neem direct contact op voor een gratis eerste consult

Hoe ontstaan littekens?

Oppervlakkige wondjes genezen meestal zonder litteken, maar grotere diepere wonden niet. De genezing van een wond doorloopt een aantal fases en al in het beginstadium wordt littekenweefsel aangemaakt. Een litteken is anders van structuur dan de rest van onze huid, voelt stugger en minder elastisch. Een litteken bestaat voornamelijk uit collageen (bindweefsel); dit zit in iedere huid en is verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid. Als het genezingsproces van een wond goed verloopt, neemt de roodheid af en na verloop van tijd zal het litteken wat minder opvallend worden. Indien het herstel niet goed verloopt, kunnen littekens klachten gaan geven.

Welke soorten littekens zijn er?

 • Normale littekens<br>
 • Als een wond het genezingsproces goed doorloopt, blijft er een dun lijntje over dat min of meer de huidskleur aanneemt; de roodheid is helemaal verdwenen. Dit kan ruim een jaar duren.
 • Verkleefde littekens
  Bij een verstoord genezingsproces, als er bijvoorbeeld een infectie opgetreden is, kan er een verkleving ontstaan tussen de verschillende huidlagen met het onderliggende weefsel. Pijnklachten en bewegingsbeperking kunnen het gevolg zijn.
 • Hypertrofische littekens
  Deze littekens liggen als een verdikking boven op de huid, ze zijn rood, jeuken vaak en-/of kunnen pijnklachten geven. Deze littekens zijn erg actief en er wordt in een korte tijd meer littekenweefsel aangemaakt dan normaal. Risicogroepen en voorkeurslocaties zijn: jonge mensen, mensen van een donker ras, borstbeen, schouders en oren.
 • Keloïd
  Keloïd zijn een soort van hypertrofisch litteken. Ze liggen echter niet alleen boven op de huid, maar breiden zich ook uit in de breedte, zijn donker (rood) gekleurd en onregelmatig van vorm. Ze kunnen al ontstaan bij een lichte verwonding aan de huid, zelf na een piercing of een prik. Risicogroepen zijn jonge mensen en mensen van een donker ras.
 • Atrofische littekens
  Deze littekens zijn vlak of liggen verzonken in de huid en er zit een heel dun vliesachtig laagje huid overheen. Ze zijn ontstaan door een verstoring tijdens het herstelproces van een wond. In plaats van te veel weefsel is er te weinig weefsel aangemaakt. Voorbeelden van aandoeningen die atrofische littekens kunnen veroorzaken zijn acne en waterpokken.

De Behandeling bij Es-sense

Tijdens de intake wordt gekeken naar welke soort littekens er aanwezig zijn in de huid, zodat we een effectief behandelplan kunnen opstellen. De aanpak bestaat uit één of een combinatie van de volgende behandelmethoden:
 • Littekentherapie
 • Indien een litteken verkleefd is, wordt er een combinatie gemaakt van diverse methoden om het litteken weer los te krijgen.
 • IPL (intense pulsed light)
  Als een litteken erg rood is, kunnen een paar behandelingen met IPL een oplossing bieden. Voorbeelden: in de beginfase van striae kunnen de littekens erg rood zien, of actieve hypertrofische littekens kunnen rustiger worden door de roodheid met IPL te behandelen.
 • Bescherming tegen de zon en UV-straling
  We raden om een acnehuid of een huid met littekens goed te beschermen tegen de zon en UV-straling. Op deze manier kun je voorkomen dat littekentjes of rode vlekjes donker gaan kleuren
 • Peeling
  Indien er rode of bruine vlekjes zijn ontstaan, kunnen deze behandeld worden met één of meerdere peelings.
 • Behandeling met ZO Skin Health en ZO Medical
  Zowel acne als de overgebleven littekens kunnen goed behandeld worden met deze medische/therapeutische productlijn.
 • Microneedling
  Deze behandeling zorgt ervoor dat de putjes (ice-picks) in de huid minder zichtbaar worden, doordat er meer volume in de huid komt.

Uitgebreide informatie over de behandelingen bij Es-sense

Deel dit via: