Lymfoedeem

Lymfoedeem

Lymfoedeem ontstaat door een verstoorde balans in de aan- en afvoer van lichaamsvocht. Mensen met deze aandoening hebben vaak plaatselijk last van een zwaar en vermoeid gevoel, pijn, zwelling en bewegingsbeperking. (Onbehandeld) lymfoedeem kan leiden tot diverse huidveranderingen en verergering van klachten. Reden genoeg om aan de bel te trekken als u de klachten herkent.

Neem direct contact op voor een gratis eerste consult

Hoe ontstaat Lymfoedeem?

Lymfoedeem is een ophoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel, en de aandoening kan aangeboren zijn of verworven. Als het aangeboren is, wordt er gesproken van 'primair lymfoedeem'. Al bij de geboorte is het lymfestelsel niet goed aangelegd, waardoor al op jonge leeftijd oedeem kan ontstaan. Ook kan het pas op latere leeftijd tot uiting komen. Meestal is er dan een trigger waardoor het oedeem ontstaat, bijvoorbeeld een trauma of ontsteking. Verworven oedeem daarentegen, ontstaat doordat er een beschadiging optreedt aan het lymfestelsel door:
  • operatie
  • trauma
  • verwijdering van lymfeklieren (lymfeklierdissectie, meestal bij kanker)
  • bestraling
  • uitzaaiingen bij kanker
  • gevorderd stadium lipoedeem

De Behandeling bij Es-sense

Om Lymfoedeem effectief te behandelen moet de afvoer van het lymfevocht gestimuleerd worden en het vocht wat buiten de lymfebanen is getreden weer terugkomen in de lymfebanen. Bij eiwitrijk-oedeem kunnen er verhardingen optreden in de huid, hierdoor wordt de afvoer van het lymfevocht belemmerd. De behandeling voor het afvoeren en zacht maken van lymfoedeem gebeurt door het toepassen van oedeemtherapie.

Uitgebreide informatie over de behandelingen bij Es-sense

Deel dit via: