Overbeharing

Overbeharing

Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van de haargroei in het gezicht. Vrouwen voelen zich er vaak onzeker door, terwijl mannen met hele andere problemen te kampen hebben, zoals het ingroeien van haartjes, met mogelijk ontstekingen tot gevolg. Es-sense biedt een tweetal effectieve behandelingen voor definitieve ontharing.

Ongewenste overbeharing kan ontstaan op diverse plekken op het lichaam; in het gezicht, maar ook in de liesstreek bijvoorbeeld. Naast de cosmetische problemen, kunnen ongewenste haren ook ontstekingen veroorzaken, bijvoorbeeld na het scheren of harsen.

Neem direct contact op voor een gratis eerste consult

Hoe ontstaat (over)beharing?

Hormonen en erfelijke aanleg bepalen de soort van beharing op het lichaam. Naast de normale haargroei, ontstaan in de puberteit, kan er bij mannen en vrouwen ook overmatige haargroei ontstaan, ‘hypertrichose’ genaamd. De haargroei neemt op een bepaalde plek meer toe dan gemiddeld. Een andere aandoening is ‘Hirsutisme’, een mannelijk beharingspatroon bij vrouwen.

Vormen van (over)beharing

 • (Normale) Lichaamsbeharing
  In de jeugdjaren ontstaan over bijna het gehele lichaam zachte, dunne haren, ook wel ‘vellusharen’ genoemd. Tijdens de puberteit zorgen androgenen hormonen bij jongens en meisjes ervoor dat de vellusharen in onder andere de oksels en schaamstreek veranderen van kleur en volume.
 • Hypertrichose
  Een haargroeicyclus bestaat uit een groeifase, een rustfase en een uitstotingsfase. Een haar kan dikker en langer zijn doordat de groeifase langer duurt dan normaal. Een andere oorzaak is een toegenomen dichtheid van de haarzakjes in een lichaamsregio.
 • Hirsutisme
  Hirsutisme, oftewel een mannelijk beharingspatroon bij vrouwen, kan familiair zijn; je ziet vaak dat ook de mannelijke familieleden vaak last hebben van overmatige haargroei. Hirsutisme ontstaat door overmatige productie van mannelijke hormonen. Overige kenmerken kunnen zijn: lagere stem, vergroting van de spieren, minder grote borsten en acne. Ook kunnen bepaalden soorten medicamenten Hirsutisme veroorzaken.

De behandeling bij Es-sense voor definitieve ontharing

Tijdens een intake beoordelen we welke behandeling het meest geschikt zal zijn: elektrische epilatie of ontharen door middel van IPL (Intense Pulsed Light). Voor welke behandeling we kiezen is onder meer afhankelijk van haarkleur, haardikte en grootte van het te behandelen gebied. Qua effect maakt het niet veel uit; bij beide methoden blijven de haren langdurig of zelfs helemaal weg. De haarpapil wordt namelijk beschadigd, zodat er geen nieuwe haren meer kunnen groeien.

Elektrisch epileren Voordelen:
 • bijna iedere haarsoort en haarkleur is geschikt (m.u.v. dons)
 • alle haren die behandeld zijn, zijn (voor dat moment) direct weg
Nadelen:
 • alleen geschikt voor kleine gebieden
 • tijdrovende methode.


IPL (Intense Pulsed Light) Voordelen:
 • een snelle methode
 • in verhouding met elektrisch epileren weinig behandelingen nodig
 • geschikt voor zowel kleine als grote gebieden
Nadelen:
 • is niet geschikt voor blonde, grijze- en donsbeharing
 • huid moet goed beschermd worden tegen de zon, anders wordt de kans op complicaties vergroot
 • de haartjes zijn niet direct weg, maar vallen later pas uit

Uitgebreide informatie over de behandelingen bij Es-sense

Deel dit via: